marți, 23 februarie 2010

American Beauty (1999)


  Nu va voi ascunde ca este filmul meu preferat. La fel de adevarat este ca Kevin Spacey este actorul meu preferat motiv pentru care, daca credeti ca nu voi fi obiectiv, puteti renunta sa cititi acest post.
   Filmul face radiografia unei familii tipice americane. Tatal-Lester Burnham(K.Spacey) este cazul tipic de american intre doua varste, blazat la servicu si plictsit acasa, a carui unica bucurie este masturbarea de dimineta executata fervent si frecvent, in dus.
Mama-Carolyn(Annette Bening) si fiica-Jane(Thora Birch) intruchipeaza, la prima vedere, personaje-sablon pentru marea piata de consum numita America. Prima, obsedata de realizarea pe plan profesional iar cea mica, modelul adolescentei introvertite, nesigura si revoltata. Insa atat de revoltata  ca nu vede un model in propriul tata, incat inclina sa-l ucida cu ajutorul iubitului ei, Ricky Fitts(Wes Bentley). Iar Carolyn atat de dedicata carierei incat isi inseala sotul cu cel-mai-de-succes din domeniu.
   Lester la randul sau descopera frumusetea si unicitatea vietii in persoana colegei de clasa a fiicei, Angela Hayes( Mena Suvari) dar si cu ajutorul lui Ricky Fitts de la care cumpara iarba (terorizat la randul sau acasa de un tata cu viziune de origine cazona).
    Sfarsitul filmului este apoteotic: Lester moare ucis de tatal lui Ricky, Col. Frank Fitts(Chris Cooper)  cu toate ca, in acelasi timp, Jane+Ricky intentionau sa faca acelasi lucru si sa fuga in lume.
    Regizorul Sam Mendes castiga Oscarul cu acest film, la debutul sau pe marele ecran. De altfel productia primeste 8 nominalizari din care castiga 5, K.Spacey luand unul dintre premii. Filmul este un avertisment, un ceas desteptator aspura a ceea ce putem deveni daca uitam sa traim prea ocupati fiind sa ne ducem traiul.
Nota mea este 9.5 pentru ca 10 reprezinta perfectiunea. Iar perfect e doar Dumnezeu.Care nu exista! Deci 10 nu exista! Va placut silogismul? Macar sa va fi placut......parerea mea!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu