sâmbătă, 20 februarie 2010

Match Point (2005)

   Bun!Foarte bun!Un film pe care trebuie sa-l vedeti!
As putea continua asa toata ziua.Dar iata despre ce e vorba.
   Chris Wilton (Jonathan Rhys Meyers)  un fost tenisman profesionist se angajeaza antrenor la un club exclusivist. Unul din elevi ii devine prieten si astfel accede in inalta societate britanica unde o cunoaste pe sora acestuia Chloe (Emily Mortimer) care ulterior ii devine sotie dar si pe iubita lui,Nola Rice (Scarlett Johansson) de care se simte fatalmente atras. Mie mi-a luat o fraza sa va descriu personajele, lui Woody Allen(scenariu si regie) ii v-a lua mai bine de jumatate din film. Insa are toate motivele s-o faca, filmul fiind o drama psihologica totusi.
    Dupa un timp, cumnatul sau si Nola se despart, moment foarte bun pentru Chris sa aiba o aventura cu aceasta. Astfel ca actiunea se centreza pe acest triunghi amoros,Chris osciland intre confortul oferit de banii sotiei si satisfactia sexuala data de amanta. Care, ca orice amanta care se respecta, ii cere sa se desparta cat mai grabnic mai ales ca a ramas si insarcinata. Insa,dupa nenumarate incercari si tratamente,si sotia ramane grea(bun tipul,viril!) astfel ca eroul nostru se afla in fata unei dileme existentiale: sotie+copil=lux+plictiseala sau amanta+copil=saracie+nervi. Voi ce-ati fi ales?
   Din punctul asta filmul se transforma, rezolvarea gasita de Chris fiind una cel putin socanta: dubla crima. Atat Nola cat si vecina acestei sunt ucise cu o pusca de vanatoare in incercare de a face sa para un jaf. Se pare insa ca toate amantele  tin si jurnale astfel ca tanarul nostru ucigas devine prim-suspect.Va scapa printr-un miracol. Pentru ca laitmotivul filmului este norocul. Fara el, indiferent de pregatire, talent sau perseverenta,suntem damnati. Hazardul ne guverneaza viata mai mult decat ne-am dori, hazardul e dumnezeul nostru adevarat iar norocul e minunea.
  Filmul a avut si o nominalizare la Oscar(scenariu Woody Allen,desigur) pe care cred ca-l merita dar probabil s-au gandit ca Allen are deja 3 bucati (prea putine in opinia mea). Nota mea este 8 virgula 5.
  Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu