marți, 16 februarie 2010

Bananas (1971)

 "Suntem in minunata republica San Marcos si va transmitem, in direct, asasinarea presedintelui republicii.Locul sau va fi luat de generalul X detestat de intreaga natiune.Vor urma traditionalele bombardamente asupra ambasadei USA si inabusirea revoltei sindicale de catre mafia locala".Am citat aproximativ din  inceputul acestui film.
Deja aveti o idee cam care e subiectul.Dar ca sa nu ganditi prea mult,va spun eu: Woody Allen parodiaza in principal doua aspecte-regimul comunist  Castro-Guevara si goana dupa senzational a presei americane.
   Allen(pe numele sau de personaj, Fielding Mellish) interpreteaza rolul unui marunt angajat al unei companii ce lansa produse noi pe piata americana.Iar el le testa,desigur. Nimic mai stupid si lipsit de satisfactie. Pana in  ziua in care la usa sa bate Nancy. Acesta-i prezinta cauza sanmarcosiana(sanmarcosleza, daca preferati) iar Cupidon loveste. Devine activist, participa la proteste(totul in stilul sau burlesc, caracteristic) pana in ziua in care Nancy simte ca-i lipseste ceva si mi-l paraseste pe sarman.
   Eroul nostru sufera teribil,isi da demisia si hotaraste sa plece in San Marcos.Dupa o serie savuroasa de evenimente ajunge un lider mai mic intr-o revolutie si mai mica(asemanarile cu situatia din Cuba sunt evidente).Dar paralelismul real-imaginar se opreste pe moment aici.Micul Fielding se vede pus in pozitia suprema in stat(Guevara  murise  fara sa vada cum e sa fi "El Presidente") si obligat sa apeleze la ajutor american(financiar,desigur).Insa Uncle Sam il "ajuta " acuzandu-l de tradare si impostura condamnandu-l in consecinta.
   Finalul filmului ne prezinta prezinta presa americana in aceeasi lumina de la inceputul epopeei: transmitand in direct prima noapte de amor dintre Fielding si Nancy(cei doi se recombina dupa ce tipul e gratiat,adica "in the very same day").
  Una peste alta filmul are plusuri si minusuri dar nici macar Woody Allen nu s-a nascut perfect.Unele gaguri sunt memorabile ca cel in care un soldat CIA intreaba de partea cui lupta-de partea guvernului sau a rebelilor. Raspunsul superiorului vine promt:"De partea ambilor.CIA nu mai risca minic."
In plus,aveti sansa sa-l vedeti pe Sylvester Stallone intr-unul din rolurile de debut(avea doar 25 de ani si nu batuse pe nimeni inca).
Nota mea e ...spre 7.5.Merita!
Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu