luni, 22 februarie 2010

The Courageous Heart of Irena Sendler (2009)

   Filmul este impresionant din toate punctele de vedere dar, mai ales, pentru ca are la baza o poveste reala. Irena Sendler (Anna Paquin) este o asistenta medicala in Varsovia ocupata de cel de-al 3 lea Reich. Sub pretextul unor controale epidemiologice in ghetoul evreiesc aceasta va organiza salvarea a aproximativ 2500 de copii. Folosindu-se de acte false, Irena-i va plasa in familii poloneze, manastiri sau orfelinate, tinand totodata evidenta fiecarei "adoptii" pe mici bucati de hartie ascunse intr-un borcan dandu-le astfel sinistratilor sansa de a se regasi dupa razboi. In 1943 este arestata de Gestapo si torturata dar pastreaza secretul operatiunii. Este condamnata la moarte dar scapa miraculos.
   Adevarata Irena Sendler moare in 2008 la varsta de 98 de ani . In 2007 este nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace. Din pacate, o mica parte dintre cei salvati isi vor mai revedea vreun membru al familiei, majoritatea fiind ucisi in lagarul de la Treblinka


   Filmul este un exemplu de altruism si toleranta, o cronica a unor vremuri pe care n-ar trebui sa le mai intalnim niciodata dar pe care este esential sa nu le uitam.
      Nota 7.5.Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu