duminică, 28 februarie 2010

Dark Victory (1939)


  Judith( Bette Davis ) este o tanara din lumea buna. Superficiala si increzuta, dezvolta la maxim stiinta statului degeaba prin intermediul axiomei noptilor pierdute. Dar cum stiinta, ca si arta, cere sacrificii, eroina noastra se imbolnaveste.Grav.Dar, mai ales, inutil operabila, tumora fiind maligna. Partea buna e ca se intragosteste de chirurg, acesta din urma raspunzandu-i cu o dragoste egala desi, era perfect constient ca ea mai are doar cateva luni de trait (sau poate tocmai de-asta!). Cei doi vor trai idilic pana la moartea ei, Judith gasindu-si linistea iar el motivatia de a continua cercetariile pentru descoperirea unui leac.
   Remarcabil este si cat de mult fumeaza oamenii la vremea aceea, practic peste tot, in orice situatie: in timpul consultatiei pacienta scoate repede o tigara, doctorul ii ofera galant un foc dupa care-si aprinde si el una. Sau: in timp ce planteaza flori in gradina ce e cel mai indicat sa faca o femeie? Sa fumeze, desigur. Exemplele sunt nenumarate, interesant fiind insa modul in care gandeau campaniile publicitare in acea vreme.
   Concluzionand, Bette Davis face un rol mare (nominalizare la Oscar) insa nici aparitiile episodice ale lui Michael( Humphrey Bogart ) in rolul antrenorului de cai sau ale lui Alec(Ronald Reagan ) in rolul partenerului de pahar a lui Judith, nu sunt de neglijat. Nota 7.5. Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu