duminică, 21 februarie 2010

The Taming of the Shrew (1967)

" Îmblânzirea scorpiei" (William Shakespeare) in regia si dupa scenariul lui Franco Zeffirelli poate fi alegerea perfecta a unei seri de duminica in cazul in care n-ati gasit bilete la teatru. Costumele sunt magnifice iar Elizabeth Taylor (Katharina) si Richard Burton (Petruchio) vin cu interpretari exceptionale poate si pentru ca erau casatoriti in viata reala(primul lor mariaj!). De altfel ambii au primit nominalizari la Oscar pentru asta.
In cazul in care nu ati citit piesa marelui Shakespeare (si nu va condamn!) iata cam despre ce e vorba: Katharina (pe care o vom denumi in continuare Kate) este scorpia ce necesita imblanzire. Petruchio are exact aptitudinile necesare unei astfel de sarcini dificile, anume o acuta nevoie de bani. Kate mai are si o sora Bianca, mai mult frumoasa decat devreme acasa, mezina si dornica de maritat. Treaba imposibila atata timp cat Kate nu-si gaseste un petitor. Scena este Padova anului 1xxx(numai Shakespeare stie anul asa ca nu va luati de mine) iar intriga desi poate parea relativ simpla,se va complica teribil.
Astfel ca va invit sa vedeti filmul ca sa aprofundati subiectul, mai ales ca, sa cititi piesa v-ar lua mult mai mult. Pana la urma e in versuri iar Shakespeare vorbea o engleza pe care traducatorii nostrii doar pretind ca o inteleg. Iar daca-mi permite-ti o analogie fortata-si cu asta inchei- intre Shakespeare si manele: majoritatea le asculta si nu recunosc, pe genialul William toti zic ca l-au citit dar majoritatea n-au facut-o. Nota 7+!
Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu