luni, 1 martie 2010

El secreto de sus ojos (2009)

    Sa ne indreptam putin atentia asupra cinematografiei argenitiene. Pentru multi dintre noi e la fel de prezenta ca amenintarea cu invazia din partea statului....Togo. Iar pe restul ii duce cu gandul la telenovele.
   Adevarul este insa, cu totul altul. Argentina face filme si inca unele foarte bune. Iar cel in discutie este o realizare remarcabila ce poate face fata oricarei analize calitative.
   Filmul este o dubla poveste: un caz de viol si crima nesolutionat timp de 25 de ani  dar si o iubire neimplinita din cauza diferentelor de clasa sociala. In rolul personajului principal, pe numele sau Benjamín Esposito, l-am regasit pe Ricardo Darín. Da, eu am mai vazut cateva filme argentiniene!
   Benjamin este un soi de anchetator iar cazul unei tinere sotii violate si apoi ucise avea sa-i marcheze viata incepand cu 1974. Dupa 25 de ani pensionar fiind, vrea sa scrie o carte despre caz, ceea ce va duce si la rezolvarea lui. Nu voi insista cu amanunte din actiunea filmului pentru ca ar fi pacat. Filmul e nou, e nominalizat la Oscar anul acesta (si sper sa-l castige!), ar fi pacat sa-l ratati. Roluri remarcabile fac si Soledad Villamil  (in rolul sefei de care este indragostit platonic-gen, Benjamin) cat si Guillermo Francella  in rolul prietenului alcoolic. In plus, camera se misca incredibil si sunt convins ca veti fi impresionati de scena stadionului, filmata absolut spectaculos.
   Un film superb, cap-coada al carui singur pacat este limba: spaniola. Pacat ca limba neoficiala a cinematografiei comerciale este engleza. Cu totii avem de pierdut. Nota este 9!Plus! Parerea mea!

Un comentariu: