luni, 29 martie 2010

Kagemusha (1980)

   Deoarece in urma cu cateva zile s-a sarbatorit centenarul nasterii lui Akira Kurosawa am gasit de cuviinta sa omagiez memoria marelui regizor japonez vizionand acest film. Treaba nu tocmai usoara avand in vedere durata productiei (3ore), limba(japozeneza, desigur) dar, mai ales, natura sa epica care-l face destul de greu de digerat.
   In 1572, Japonia medievala este in razboi civil. Cele mai puternice 3 clanuri isi disputa suprematia asupra capitalei Kyoto. Atunci cand lordul razboinic al celui mai puternic clan este ranit in lupta si moare, generalii sai decid sa foloseasca o sosie pentru a-si tine la respect dusmanii. Impostorul, in persoana unui marunt hot, va suferi o transformare dramatica, parand a fii posedat de spiritul marelui razboinic. Desi nu stiu foarte multe lucruri despre istoria timpurie a tarii soarelui-rasare, se pare ca filmul respecta adevarul istoric, Shingen Takeda fiind intr-adevar o figura marcanta a evului mediu japonez, partea cu tainuirea mortii sale fiind, de asemenea, adevarata.
  Productia este grandioasa, Kurosawa depasindu-si bugetul. Sute, poate mii de figuranti si cai, costume elaborate, totul desfasurat pe arii extinse. De altminteri, George Lucas si Francis Ford Coppola il vor ajuta sa termine filmul, convingand 20th Century-Fox sa-i acorde necesarul de fonduri contra drepturilor internationale de difuzare. In special finalul este magnific, tabloul campului de lupta de dupa batalie fiind greu de urmarit fara o reactie emotionala. Akira Kurosawa reuseste , ca intotdeauna, un film cel putin deosebit, cosolidandu-si pozitia fruntasa intre cei mai straluciti regizori ai planetei. Cel putin 8, este nota. Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu