luni, 15 martie 2010

Tetro (2009)

   Cu 5 Oscaruri la activ, Francis Ford Coppola nu mai are nevoie de nicio prezentare. Insa filmul sau are!
   Bennie(Alden Ehrenreich) este ospatar pe un vas de croaziera. Ajuns in Buenos Aires, isi cauta fratele mai mare care a rupt legaturile cu familia in urma cu circa 10 ani. Acesta din urma isi schimbase numele in Tetro (Vincent Gallo) si, consumat fiind de demonul creatie dramaturgice, ducea o existenta ciudata impreuna cu iubita lui, Miranda interpretata remarcabil de Maribel Verdú. In incercarea sa de a afla mai multe despre tatal lor(un celebru dirijor), Bennie va descoperi un manuscris codat dar neterminat. In paralel aflam ca visul lui Tetro era sa participe la celebrul festival  Patagonia (inventie a lui Coppola) astfel ca Bennie se hotaraste sa dea un sfarsit piesei de teatru neterminate de mai-genialul-dar-nebunul sau frate. In final aflam ca Tetro era adevaratul sau tata, celebrul dirijor(tatal lui Tetro si implicit bunic a lui Bennie) furandu-i deja-insarcinata-iubita a lui fi-su. Intriga e destul de complicata, precum vedeti.
    "Tetro" cu siguranta, nu va avea publicul lui "Dracula" sau pe cel al seriei "Godfather" . Insa daca ati vazut "Youth without youth" (scenariu dupa Mircea Eliade, filmat la Ana Aslan in Bucuresti) veti intelege ca Coppola a intrat intr-o cu totul noua perioada a creatiei sale.Filmul este, dupa parerea mea, o metafora despre efemeritatea unui premiu in raport cu creatia artistica, care ramane, in esenta, nepieritoare.
    Probabil ca v-ati obisnuit ca scenele din trecutul unui personaj sau amintirile acestuia sa fie filmate in alb-negru. Coppola cu ajutorul lui Mihai Malaimare Jr.  face exact invers: tot filmul este alb-negru, trecutul, amintirile, fiind infatisate in culori vibrante.
   Avand un aer mai degraba european, de film independent, va fi mai greu de digerat poate, de publicul de peste ocean. Insa eu l-am savurat. Camera se misca deosebit, Malaimare Jr. meritand toate laudele. Poate si din solidaritate, parerea mea este ca filmul merita 8.5.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu