marți, 16 martie 2010

On the Waterfront (1954)

   Constient fiind ca urmeaza sa vad un film care a luat 8 premii  Oscar, m-am pus pe vizionat...
   Terry Malloy (Marlon Brando) este un fost pugilist ajuns hamal in port. El traieste in umbra mai marelui sau frate Charley (Rod Steiger), un avocat pus in slujba mafiei care controleaza sindicatul, facand treburi marunte pentru acestia. Insa curand va realiza ca micile sale actiuni aduc dupa sine suferinta, mizerie sau chiar moarte. Cu ajutoul preotului local dar si cu mare dragoste pentru sora uneia dintre victime(Eva Marie Saint), Terry se hotaraste sa toarne, nu ciment sau apa ci la politie.
   Filmul urmareste transformarea golanului din port in Mesia hamalilor exploatati de catre mafie. Iar comparatia nu e fortata deloc, credeti-ma. In scena finala Terry este batut rau de tot dar gaseste puterea sa se ridice si sa conduca norodul. Nu intamplator acesta strabate ultima parte a drumului singur si chinuit cu un carlig specific hamalilor in spate, intentia regizorului  Elia Kazan de a-l compara cu mult prea celebrul personaj biblic, fiind evidenta.
   Marlon Brando castiga primul Oscar din cariera, interpretarea fiind absolut hipnotizanta. Talentatul dar si controversatul Elia Kazan primeste, deasemenea, prestigioasa distictie. Talentat pentru "A Streetcar Named Desire" sau "Splendor in the Grass" dar si controversat pentru ca a " turnat" multi colegi de breasla presupusi simpatizanti comunisti la nu mai putin celebra comisie McCarthy. 40 de ani mai tarziu, in 1999 cand va primi Oscar-ul onorific pentru intreaga cariera, acesta va fi blamat de o mare parte din audienta, astfel ca actori celebri precum Nick Nolte sau Ed Harris nu s-au ridicat si evident, nu au aplaudat.
   Filmul insa este unul exceptional, unele scene facand subiectul unor adevarate pasiuni printre cinefili. Astfel ca nota nu poate fi decat 9. Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu