miercuri, 3 martie 2010

The Usual Suspects (1995)

   Ani de zile, filmul asta a fost motivul pentru care am pastrat un video-player in casa fiind un mandru posesor de caseta cu acest titlu. Intre timp tehnologia a evoluat iar caseta a ajuns in podul casei iar aparatul nu ma indur sa-l arunc, mai ales ca nu e ecologic. Ce a ramas insa, dupa cel putin 10 vizionari, este aminitrea unui  film care mi s-a prins in creier ca timbrul de scrisoare.
   Totul incepe clasic cu un furt, motiv pentru politie de a aresta 5 cunoscuti interlopi. Astfel ca Michael McManus (Stephen Baldwin), Dean Keaton (Gabriel Byrne), Fred Fenster (Benicio Del Toro), Todd Hockney (Kevin Pollak ) si Roger 'Verbal' Kint (Kevin Spacey) ajung sa se cunoasca. In arest cei 5 vor afla ca au in comun o datorie catre un veros individ pe nume Keyser Söze. Acesta ii obliga sa dea o ultima lovitura pentru a-si achita datoria, respectiv sa ucida un individ care urma sa vina in America pentru a depune marturie impotriva sa. Lucrurile nu decurg conform planului, 27 de oameni fiind ucisi si doar 2 supravietuitori. Iar unul din ei este Verbal, un delapidator cunoscut, handicapat dar fara un trecut violent. El va fi anchetat in incercarea detectivului Dave Kujan (Chazz Palminteri ) de a intelege cursul evenimentelor.
   Sfarsitul filmului este absolut imprevizibil pentru ca "adevarul este intotdeauna in ultimul loc in care privesti."

  Filmul castiga doar 2 Oscaruri, unul dintre ele pentru prestatia magnifica a lui Kevin Spacey iar celalalt pentru scenariu. Nota 9. Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu