vineri, 19 martie 2010

Pi (1998)

  Filmul este transpunerea pe pelicula a unui concept care nu stiu daca exista dar pe care-l enunt astfel: nu e nevoie de sute de milioane de dolari ca sa faci un film exceptional ci doar de un regizor genial. Darren Aronofsky
este exact omul in discutie iar bugetul a fost de doar 60 000 $. Iar in banii astia primim si muzica compusa de Clint Mansell. Daca nu stiti de unde sa-l luati, cautati coloana sonora la "Requiem for a Dream" care e la fel de cunoscuta ca ... imnul Romaniei(glumesc, cu mult mai cunoscuta!).
  Filmele lui Aronofsky pot fi numarate pe degetele de la o mana, mai precis se pregateste de al 5-lea, insa ce filme! Pe doua le-am numit deja, celelalte fiind "The fountain" si "The wrestler". Probabil nu e tocmai o performanta sa faci 4 filme in 10 ani insa si lui James Cameron i-au luat 5 ani sa faca "Avatar" si a si cheltuit cat PIB-ul unei tari mai mici. In schimb, Aronofsky a luat un actor necunoscut, i-a pus o camera pe umar sa se filmeze singur, i-a pus in brate un scenariu genial productie proprie si a zis "motor!" ( sau "action!", mai degraba!).
  Titlul filmului este o metafora pentru nevoia noastra de cunoastere, pentru dorinta lautrica a fiecaruia de a explica hazardul. Precum se stie, numarul "pi" are o infinitate de zecimale fiind in aceelasi timp o constanta universala, una din aplicatiile sale importante fiind calcularea arie si/sau perimetrului unui cerc, forma geometrica considerata perfecta. Aici e si ironia: definim perfectiunea cu ajutorul unei constante imposibil de calculat printr-o serie finita de operatii algebrice (calculul sau exact fiind o realizare relativ recenta, in secolul XIX). Din acest motiv, numarul "pi" este ceea ce matematicienii denumesc, constanta irationala adica un numar imposibil de exprimat printr-o fractie dintre 2 numere intregi.
   Max Cohen (Sean Gullette) este un matematician paranoic in cautarea numarului suprem: acel numar care sa ofere explicatie tuturor lucrurilor din natura, un soi de sfant Graal al oamenilor de stiinta. Travaliul nevrotic al matematicianului ne este prezentat alb-negru, regizorul dand astfel o consistenta nefireasca viziunii sale.
 " Pi " este un film de nisa, solicitant si greu de digerat pentru o larga categorie de privitori. Daca v-ati uitat uneori pe ZeroTV sau la "Acces Direct", n-aveti niciun motiv sa vedeti filmul. Nota 9. Parerea mea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu