joi, 18 martie 2010

The Road (2009)

  Prieteni, fratilor, oameni buni...  e prea bun! Pentru ca a face un film extraordinar pe un subiect deja uzat este o adevarata arta!
  Intr-o oarecare zi din orice an dintr-un viitor alternativ se produce o catastrofa. Naturala sau de alt gen este mai putin important, nefiind specificata punctual in film. Aflam insa ca plantele si animalele au cam disparul racirea climei fiind un motiv probabil. Filmul este povestea unui tata (Viggo Mortensen) care impreuna cu fiul sau, lupta zilnic pentru supravietuire. Lipsa hranei duce la canibalism astfel ca cei doi sunt intr-un permanent pericol in drumul lor spre sud. Bolnav si infometat tatal va muri, nu inainte de a-i explica fiului cum se foloseste pistolul sau cum sa se sinucida in cazul in care e prins de canibaili. Un film intens si trist subiectul fiind, mai curand, sfarsitul omeniei decat apusul omenirii. Canibalii sunt organizati in grupuri, vanandu-i pe oameni in mod metodic. Prin comparatie, oamenii traiesc singuri si inspaimantati fiecare incercand supravietuirea pe cont propriu. Cu siguranta, intentia regizorului John Hillcoat este sa atraga atentia asupra societatii in care traim si care ne transforma in etaloane de individualism si  egoism. Simboluri sunt pretudindeni, ca in scena in care banii sau bijuteriile stau imprastiate pe jos, o cutie de Coca-Cola dintr-un dozator defect fiind o adevarata comoara.
   Atat Mortensen cat si copilul (Kodi Smit-McPhee) interpreteaza magnific, fiind extrem de convingatori. In roluri episodice apar Charlize Theron (mama, despre care aflam ca s-a sinucis cedand lipsurilor si frigului) dar si Robert Duvall  in rolul unui batran calator sau Guy Pearce care va deveni parintele adoptiv al copilului dupa decesul tatalui natural. Muzica lui Nick Cave completeza acesta productie de exceptie.
  Consider ca nu e tocmai lesne sa faci un film bun ecranizand un roman care a castigat premiul Pulitzer (creatia omonima a scriitorului Cormac McCarthy) astfel ca nota mea este 9.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu